500 QUESTIONS
GOOD LUCK

1. Additional cured silicones (polyvinyl Siloxane) are often the materials of choice for impressions for
fixed restorations. Each of the following is true about these materials except one. Which one is this
exception?
a. give off ethyl alcohol during their setting reaction
b. can be poured more than once and still remain accurate
c. can be poured after 24 hours and still remain accurate
d. rebound from undercuts without permanent deformation
e. may released hydrogen gas during setting

2. why is it advisable to dispense the liquid component of cement of cement immediately before mixing?
a. to avoid absorption of moisture from the air
b. to avoid spreading over a large area of the slab
c. to allow tempering of the powder by the mixing slab
d. to reduce the temperature influence of the mixing slab
e. to prevent evaporation of the volatile components.

3 Which of the following is the typical interocclusal distance between opposing denture teeth at the
physiological rest position?
a. 0.0-0.15 mm
b. 2.0-4.0 mm
c. 4.5-5.5 mm
d 6.0-8.0 mm

4 As an X-ray tube operates, electrons carry energy from the cathode to the anode into which of the
following is MOST of this energy converted in the target?
a. heat
b. X ray
c. Magnetism
d. electricity
e. visible light

5 Class II amalgam restoration has a overhang at gingival margin. This might have been caused by which
of the following?
a. poor adaptation of the matrix band
b. poor carving
c. did not wedge the matrix band

6 At what age are all primary teeth normally in occlusion?
a. 1.5-2.0 years
b. 2.5-3.0 years
c. 3.5-4 years
d. >4 years

7 Larger condensers and laterally applied condensation forces are recommended to ensure complete
condensation of which of the following amalgam types?
a. admixed
b. spherical
c. lathe-cut
d. high-copper
e. conventional

 

8) occlusal sealants succeed by altering which of the following
a. the substrate
b. the bacterial types
c. the bacterial number
d. the bacterial virulence
e. the host’s susceptibility

10 probing depth can vary based on the degree of inflammation
frequently, the reduction in probing depth obtained after initial therapy reflects this changes, rather than a
true gain in clinical attachment.
a. both statements are true
b. both statements are false
c. the first statement is true, the second statement is false
d. the first statement is false, the second is true

11 a major advantage to patient treatment with osseointegrated dental implants is a change in the pattern of
edentulous ridge resorption, which of the following is believed to be the reason for a more physiologic
loading of the bone
a. delayed loading
b. endosteal loading
c. sequential loading
d. progressive loading
e. mucoperiosteal loading

12 an 18 year old man complains of tingling in his lower lip. an examination discloses a painless, hard
swelling of his mandibular premolar region. the patient first noticed this swelling three weeks ago.
radiograph indicate a loss of cortex and a diffuse radiating pattern of trabeculae in the mass. which of the
following is the MOST likely diagnosis
a. leukemia
b. dentigerous cyst
c. ossifying fibroma
d. osteoma
e. hyperparathyroidism

13 increasing the amount of water in the mix of an improved gypsum die-stone will MOST likely result in
which of the following
a. more expansion and more strength
b. more expansion and less strength
c. less expansion and more strength
d. less expansion and less strength

14 which of the following is recommended for treating the pain of tic douloureux (trigeminal neuralgia)?
a. oxycodone
b. ibuprofen
c. carbamazepine
d. hydrocortisone
e. acetylsalicylic acid

15 which of the following is seen MOST frequently among temporomandibular-joint dysfunction patient
a. depression
b. psychosis
c. sociopathy
d. schizotypical behavior
e. passive-aggressive behavior

16 which of the following diagnostic criteria is the LEAST reliable in the assessment of the pulp status in
the primary dentition
a. swelling
b. pulp testing
c. spontaneous pain
d. internal resorption

17 which of the following explains why the Z-plasty technique used in modifying a labial frenum is
considered to be superior to the diamond technique
a. it is less traumatic
b. it is technically easier
c. it requires fewer sutures
d. it decreases the effects of scar contracture.
e. it allows for closure by secondary intention

18 which of the following MOST accurately explains how biofeedback works
a. it reduced cognitive dissonance
b. it stimulates the sympathetic nervous system
c. it relaz and to some extent hypnotizes the patient
d. it distracts and engages the patient in an active coping task.
e. it enables the patient to gain control of certain physiological function

19 which of the following describes clindamycin
a. inhibits cell wall synthesis
b. does not penetrate well into bony tissue
c. it usually given in combination with erythromycin
d. is effective against gram-negative bacteria only
e. is effective against most anaerobes

20 dentists usually send their cemento-metal restoration cases to dental lab for fabrication. upon receiving
the cases, these technicians MOST frequently complain that the
a. margines have been ill-defined
b. teeth have been insufficiently reduced
c. shades for the restorations have been inadequately described
d. impressions or models are inaccurate

21 which of the following characteristics of autism presents a major obstacle to successful dental
management of an ambulatory patient
a. impaired communication
b. apparent insensitivity to pain
c. lack of intellectual development
d. inability to perform fine-motor activities
e. automation, such as hair twirling and body rocking

22 the prognosis for bleaching is favorable when the discoloration is caused by
a. necrotic pulp tissue
b. amalgam restoration
c. precipitation of metallic salts
d. silver-containing root canal sealers

 

25 occlusal disharmony in newly inserted complete dentures MOST frequently results from which of the
following
a. improper waxing
b. overextension of borders
c. errors in registering jaw relations
d. changes in supporting structures following insertion of dentures

26 inflammation from periodontal disease usually extends to the bone marrow following
a. trauma from occlusion
b. the nutrient canals
c. the periodontal ligament
d. the course of the vascular channels

27 how many hours per day should a cervical pull headgear be worn to achieve the MOST affective results
a. 6
b. 8
c. 10
d. 12
e. 14

28 which of the following outlines BEST describes the access cavity preparation on a mandibular molar
with four canals
a. oval
b. trapezoidal
c. triangular
d. round

30 which of the following represents in the classic sign or symptom of an anterior displaced disc with
reduction
a. pain
b. closed lock
c. reciprocal click
d. temporal headache
e. decreased range of motion

31 when evaluating an extension-base removable partial denture several years after delivery, the dentist
should apply loading forces to the base area. if an indirect retainer elevates from its rest seat under these
forces, then this indicated the need to
a. tighten the clasps
b. adjust the occlusion
c. reline the base area
d. remake the partial denture
e. advise the patient to use a denture adhesive

32. current accept technique for reduced pocket depth except one, which one is exception?
a. gingivectomy
b. gingival curettage
c. S & R
d. debridement surgery
e. osseous surgery

33. When determining the appropriate dose of systemic fluoride supplement for a child, it is MOST
important for the dentist to consider which of the following
a. The fluoride content of the drinking water
b. the child’s diet and caries activity
c. the child ago and the fluoride content of the drinking water
d. the child’s weight and the fluoride content of the drinking water.

34. which of the following statements about the bacterial etiology of enamel surface dental caries is
INCORRECT
a. caries is a transmissible bacterial infection
b. the presence of S. mutans in dental plague means the patient has caries
c. pits and fissures from which S. mutans can be cultured may not become carious

35. a patient who takes dicumarol is probably being treated for
a. hypertension
b. angina pectoris
c. coronary infarct
d. paroxysmal tachycardia
e. congestive heart failure

36. the retentive tip of a clasps arm is placed in an undercut BECAUSE a flexible arm is BEST suited for
reciprocation
a. both the statement and the reason are correct and related
b. both the statement and the reason are correct but NOT related
c. the statement is correct, but the reason is NOT
d. the statement is NOT correct, but the reason is correct
e. NEITHER the statement NOOR the reason is correct

37. which of the following bacteria responsible for odontogenic infections are capable of adapting to either
a high or low oxygen containing environment
a. enteric organism
b. obligate anaerobes
c. facultative organism
d. synergistic organism
e. microaerophilic organism

38. which of the following injuries to the teeth MOST often results in pulpal necrosis
a. avulsion
b. concussion
c. lateral luxation
d. intrusive luxation
e. extrusive luxation

39. which of the following physical signs indicates severe CNS oxygen deprivation
a. dilated pupils with increased light reflex
b. pinpoint pupils with increased light reflex
c. dilated pupils with an absence of light reflex
d. pinpoint pupils with an absence of light reflex
a. porphyria
b. progeria
c. acrodynia
d. cystic fibrosis
e. congenital heart disease

answers of questions,
1. A 2. A 3-B 4-B 5-C 9-E 10-A 13-D 14-C 15-B 16-B 17-D
19-D 20-D 21-A 22-A 25-C 26-D 27-C ( Not sure) 28-C 30-C 33-A 34- A, B

35-C 36-C 37-C 38-C 39-C

last question is incomplete.

41)19 year – old man has a deep, carious lesion on a mandibular first molar. He has no histroy of spontaneous pain but the tooth is sensitive when he eats candy and drinks cold drinks or chews in the quardent. On examination tooth respond to electric pupl tester and is not sensitive to percussion or palpation. The tooth is restorable, no periodntal or occlusal probems are evident.

Q. The definitive diagnosis is
1. reversibile pulpitis with acute apical periodontitis
2. reversibile pulpitis with normal apcal tissue
3. irrversibile pulpitis with normal apical tissue
4. irrversible pulpitis with acute periodontitis
5. NOne of the above. there is not enough information to make a definitive diagnosis

Ans – 5
41) Which of the folllowing statements describe composite resins
I They can be placed and finished in the same appointment.
II. They are more color stable than unfilled resins.
III. They are similar to Amalgam with respect to coefficient of Thermal expansion.
IV. The finished surface tends to be somewhat rough.
Answer- A – I , II B. I ,IV C. I, III IV , D. II , III , E. II , III ,IV F. All the above

2) Pulpal irritation would not be expected from a restorative material , provided the minimum thickness of the material was
A 0.2 mm B. 0.5 mm C. 1 mm D. 2 mm E. 3 mm

3 ) Two adjacent cavities involving the contact may be prepared and restored with composite resins in the same appointment as-
A. The chances of maintaining the contact are greatly enhanced
B.The can be packed using one mix
C.this conserves operating time.
D. placement and finishing can be completed in the same appointment.
E. All the above.

4) A young patient receiving endodontic therapy on the maxillary left central incisor. The tooth now is indicated for an esthetic pin retained restoration as interim treatment. Which of the following kinds of pins may be used.
I. Self threading pins
II Friction lock pins
III Serrated cemented pins
IV Self shearing pins
V. Non serrated cemented pins
ANSWER – A. I , III B. I , V C. II , III D. II , V
E. III , IV F. III, V

45) degeneration of the myelin sheath of the peripheral nerves in a diabetes may be manifested intraorally
a. causalgia and neuralgia
b. acanthosis and acantholysis
c. vesical and ulcer formation
d. glossopyrosis and glossodynia

46) dentist is doing research on 5 unrelated patient with different background. He record data ……etc.
dentist is doing what kind of research?
a. clinical trial
b. cohort
c. sectional

47) which is the acronym for a patient management system
a. recruit
b. success
c. optimum

48) #29,30,31 all need DO amalgam, which one do first ?

49) top of the implant is what mm from adjacent CEJ
a. 2-3mm
b. 4-5mm
c. 7-8mm
d. 5-6mm

50)what metal help chemical bond to porcelain

51)daily cleaning of the root surface by the patient has been shown to
a. cause root sensitivity
b. cause root resorption
c. stimulates the epithelial attachment
d. allow remineralization of the root surface.

52) persistent and repetitions questions asked by an 8 years old patient during treatment are a
a. attempted to delay treatment
b. medication of hyperactivity
c. sign that child may be autistic
d. expression of the child’s curiosity about the dental treatment

53) what does the moyers probability chart predict when a transitional dentition analysis is performed?
a. the widths of mandibular anterior teeth
b. the space available for permanent canine and premolar
c. the width of permanent canines and premolars
d. the space needed for alignment of permanent mandibular central and lateral incisors

54)Which of the following exhibits the MOST personal behavior by the dentist
A. leaning toward the patient
B. facing directly toward the patient
C. being seated 2 feet from the patient

D. touching the patient gently on the arm

\55) a radiographic exanimation reveals a radiolucent area in the region of the mandibular left third molar. The third molar is not present. The clinical differential diagnoses included all of the following EXCEPT one which one is this EXCEPTION
a. ameloblastoma
b. residual cyst
c. odontogenic keratocyst
d. dentigerous cyst
e. odontogenic myxoma

56)which of the following should be included to ensure the BEST prognosis in the management of localized juvenile periodontitis
a. systemic antibiotic
b. chlorhexidine
c. high dose of vitamin C
d. free gingival grafts
e. peroxide rinses

57) to expose a mandibular lingual torus of a patient who has a full complement of teeth, the incision should to
a. semilunar
b. paragingival
c. in the gingival sulcus and embrasure area
d. directly over the most prominent part of the torus
e. inferior to the lesion, reflecting the tissue superior

58) what are the advantages of direct bonding brackets over the conventional ortho band or brackets
a. easier b better OH c. no separation d. all of the above

59) an 18 year old man complains of tingling in his lower lip. an examination discloses a painless, hard swelling of his mandibular premolar region. the patient first noticed this swelling three weeks ago. radiograph indicate a loss of cortex and a diffuse radiating pattern of trabeculae in the mass. which of the following is the MOST likely diagnosis
a. leukemia
b. dentigerous cyst
c. ossifying fibroma
d. osteoma
e. hyperparathyroidism

60)which of the following MOST accurately explains how biofeedback works
a. it reduced cognitive dissonance
b. it stimulates the sympathetic nervous system
c. it relaz and to some extent hypnotizes the patient
d. it distracts and engages the patient in an active coping task.
e. it enables the patient to gain control of certain physiological function

61)which of the following characteristics of autism presents a major obstacle to successful dental management of an ambulatory patient
a. impaired communication
b. apparent insensitivity to pain
c. lack of intellectual development
d. inability to perform fine-motor activities
e. automation, such as hair twirling and body rocking

62) the anterior maxillary incisors of a middle-aged patient can be given a younger appearance by selective grinding of the enamel. the dentist performs this procedure by
a. flattening the incisal edges
b. shortening the incisal edges
c. rounding the incisal point angles
d. moving the facial line angles proximally
e. moving the facial height of curvature gingivally

63) which of the following represents in the classic sign or symptom of an anterior displaced disc with reduction
a. pain
b. closed lock
c. reciprocal click
d. temporal headache
e. decreased range of motion

64) which of the following injuries to the teeth MOST often results in pulpal necrosis
a. avulsion
b. concussion
c. lateral luxation
d. intrusive luxation
e. extrusive luxation

65) according to ADA publication entitled principles of ethics and code of professional conduct, a dentist can announce specialization in which of the following
a. implantology
b. hospital dentistry
c. aesthetic dentistry
d. dental public health
e. geriatric dentistry

66) where you can find dental literature online?
a. MEDLINE
b. lexus
c. dental literature online

67) where do you inject to achieve a block of the maxillary nerve
a. infratemporal fossa
b. pterygomandibular fossa
c. sphenopalatine fossa
d. pterygotympanic fissure

68)all of the following are congenital except
a. dentinal dysplasia
b. amelogenesis imperfecta
c. regional odontodysplasia
d. ectodermal dysplasia

69)Which of the following has the BEST survival rate?
* Squamous cell carcinoma
* Adenocarcinoma
* Osteosarcoma
70)Onion Peel look on the radiograph is characteristic of what?
3)Air/ Water Syringe after endo, what happens from debris into sulcus
4) What has the least root surface area in mm squared?
* Mx Lateral
* Mx Central
* Mnd 1st PM
5) Upright a Mnd 1st Molar with lingual and omega loop? What happens?
6) What is the biggest problem that causes no air into lungs?
# Airway obstruction
# Did not pinch the noseetc etc
7)Pulpectomy and filling a Mnd Molar, where would you most likely perforate?
8)Which fluoride causes the most staining?
9)Small white lesion on the tooth the patient’s whole life. What caused it?
* Hypercalcification during the first 6-12 months
* Hypercalcification during natal
* Hypercalcification during the primary tooth
10)Which of the following is least likely to cause progressive perio problems?
Soft tissue injury
# Ill- fitting margins
# Rough margins
# Within Biologic width
11)When dealing with furcation, Guided tissue regeneration best used with Osseointegrated bone graft. Prognosis of tooth with GTR is better in Mx molar than with Mnd molar.
# True or False of each statement
12)Which is the least likely to cause bacterial endocarditis?
# Extraction
# Scaling and Root Planing
# Probing
# Adult Prophy
# Root Canal Therapy
13)Which space would cause infection in the Mediastinum?
14) What does the Weight and height stand for in recordings?
* Ordinal
* Nominal
15) When do you fill the tooth with CaOH?
* 1st week into splinting
* After 14 days splinting
* Resorption
16)Best instrument for SRP of Distal Mandibular tooth?
# Gracey 1/2
# Gracey 9/10
# Universal 13/14
# Gracey 13/14
17) The exact mechanism of Caries dyes (detectors) in effected and affected lesions.
18) Patient presents to clinic with a palatal constriction of 3mm. Would the cross bite be:
* a. Shifted to the affected side
* b. Shifted to the unaffected side
* c. Bilateral
19) Which cyst is most like to become neoplastic:
* dentigerous
* residual
* radicular
20) Which cyst is in the center line
* epidermoid
* thyrolingual??
21) Anterior Triangle of the face infection has the most danger of going to:
* Cavernous sinus
* Cervical lymph nodes
22)How do you transfer a patient in a wheelchair?
23) What asthma drug causes oral fungal infection?
24) Why do you give Hydralazine with Chloral hydrate patients?
25) Why do you replace faulty amalgam with Cast gold restoration?
26) * Debris was displaced into the hole where you place the die pin, and not noticed during PFM fabrication. What happens after fabrication intraorally? (What happens when the PFM is placed in the mouth at try-in?)
* occlusion too high
* laterotrusive obstruction
* nothing
27)Clearance for occlusal rest is determined how?
28)Best characteristic of high noble alloy?

1) WHICH OF HTE FOLLOWING IS MOST SIMILAR TO LATERAL PERIODONTAL CYST:

a) RESIDUAL CYST
b) PRIMORDIAL CYST
c) DENTIGEROUS CYST
d) TRAUMATIC BONE CYST
e)MEDIAN MANDIBULAR CYST

2) WHICH OF THE FOLLOING ARE THE MOST COMMON MALIGNACY IN THE ORAL CAVITY:

a) METASTATIC CARCINOMA
b) BASAL CELL CARCINOMA
c) EPIDERMOID CARCINOMA
d) MUCOEPIDERMOID CARCINOMA
e) ADENOID CYSTIC CARCINOMA

to chk bone volume radiograph:
a)bwx
b)pa
c)pan
d)substraction

Calcium hydroxide is useful as a pulp capping agent because it

1. provides a soothing action on the pulp.
2. provides an irritant-type action on the pulp.
3. provides good thermal insulation under the restoration.
4. has a high crushing strength and, thus, protects the exposure site.

The time for most finishing and polishing procedures for an indirect cast restoration is

1. only after cementing the casting.
2. before and after cementing the casting.
3. after the casting is tried on the tooth.
4. before the casting is tried on the tooth.
)Air/ Water Syringe after endo, what happens from debris into sulcus

4) What has the least root surface area in mm squared?
* Mx Lateral
* Mx Central
* Mnd 1st PM

5) Upright a Mnd 1st Molar with lingual and omega loop? What happens?

tilting of anterior teeth
over tilting
????

7)Pulpectomy and filling a Mnd Molar, where would you most likely perforate?

9)Small white lesion on the tooth the patient’s whole life. What caused it?
* Hypercalcification during the first 6-12 months
* Hypercalcification during natal
* Hypercalcification during the primary tooth

11)When dealing with furcation, Guided tissue regeneration best used with Osseointegrated bone graft. Prognosis of tooth with GTR is better in Mx molar than with Mnd molar.
# True or False of each statement

13)Which space would cause infection in the Mediastinum?

15) When do you fill the tooth with CaOH?
* 1st week into splinting
* After 14 days splinting
* Resorption

16)Best instrument for SRP of Distal Mandibular tooth?
# Gracey 1/2
# Gracey 9/10
# Universal 13/14
# Gracey 13/14

17) The exact mechanism of Caries dyes (detectors) in effected and affected lesions.

23) What asthma drug causes oral fungal infection?

24) Why do you give Hydralazine with Chloral hydrate patients?

25) Why do you replace faulty amalgam with Cast gold restoration?

27)Clearance for occlusal rest is determined how?

28)Best characteristic of high noble alloy?

1)what is similar to the lateral periodontal cyst???
Dentrigerous cyst
residual cyst
primordial cyst
traumatic cyst
median mandibular cyst

2)tearing of the flap is MOST commonly
repeated incision in the same place
envelope incision
semilunar incision
Q)which of the following is the endocrine involvement that is related to the jaw deformity:
acromegaly
cherubism
albrights
pagets

Q)when you use use ziinc oxide in a primary tooth what kind do you use
with cataylst
without catalyst

Q)ameloblastomas histology?

Q)for taking the impression 4 an implant what do u do first
chk the tray 1st to see its fit
put the coping with acrylic resin
put the coping first
???

Q)what forcerp do u use for a broken mesial root of a mandibular molar?
crayers
cranes
Q)which relate best to the platelet count
bleeding time
inr
pt time

Q)Effect of Nor epinephrine? how does it increase bo?
heart rate
peripheral resistance
contractility

Q)what forcerp do u use for a broken mesial root of a mandibular molar?
crayers
cranes

cryers

Q)which of the following is the endocrine involvement that is related to the jaw deformity:
acromegaly
cherubism
albrights
pagets

acromegaly .(pitutary gland produces exces growth hormone )

Q)Effect of Nor epinephrine? how does it increase bo?
heart rate
peripheral resistance
contractility

heart rate ( norepinephrine has a choniotropic effect)

Which of the following are the primary bacterial invaders that cause pulpal infections?

1. Staphylococci
2. Facultative aerobes
3. Gram-positive strict anaerobes
4. Streptococci and gram-negative rods
5. Non-specific salivary microorganisms

A patient was administered a flow rate of 4 liters of oxygen and 2 liters of nitrous oxide. What percentage of nitrous oxide did the patient inhale?

1. 0.25
2. 0.33
3. 0.5
4. 0.66

2 is correct but how do we calculate???

20. hit on one side of mandible, also look for fracture where?

21. broken right body of mandible, where else look for fracture?

22.how does parent of special needs child feel most of the time? Hopeless, depressed

13. 1 liter of water with 1 ppm fluoride; how much mg?

16. when to do bone graft for alveolar cleft? Before primary canine erupts, before permanent canine erupts, after permanent canine erupts, when do orthognathic sugery??

17. what is unique to end on appliance? Intrude, extrude, torque, tip

18. occlusal trauma causes? Drifting, widened pdl, mobility, sensitive to hot/cold

19. how to differentiate b/t PA endo lesion vs perio PA lesion?

23. what determines most distal lingual extension of denture flange?

28. what type of fracture in tooth will allow complete transillumination of crown? Vert root fract, cracked tooth, craze lines

30. opaquer? Thickness, how affects color, when to place

 

34. in kids age 6-10, what prevents caries most? Sealants, routine dental visits, fluoride toothpaste

35. which pulp horn in child is most susceptible to exposure?

38. reason not to have to replace class II amalgam? Open contact packing food, fracture at axiopulpal line angle area, recurrent decay radiographically, occlusal margins over carved

39. how to keep distal box of amalgam from being displaced proximally? Proximal retention grooves, converge facial and lingual walls, widen isthmus

41. after etch and primer, hybrid layer formed by what?

44. veracity as it refers to ethics?

http://ocw.tufts.edu/Course/10/lecturenotes

http://www.dentalsummaries.com/dis/index.htm

________________________________________
Q)what is not an indication for restoring class V abrafaction?
Sensitivity,
esthetics,
prevention of decay,
prevention of further structure loss,
restoring physiological contour

________________________________________
Q) previously rct’d tooth has microleakage which has minimal effect; this is because most rcts have a hermetic seal?
All true,
all false
true/false
false/true

Q)maxillary tuberosity removal, use surgical stent why?
Prevent hematoma,
pt comfort

________________________________________
Q) hand rolled acrylic tray can’t be used for 24 hrs why?
Distortion,
needs to dry,
adhesive won’t stick

________________________________________
Q)what has biggest effect on success of flap?
Initial incision,
extensiveness of reflection,
oral hygiene post op,
final position of flap

________________________________________
Q)alveoloplasty with excessive flap reflection, with primary closure what is the sequelae?
Shortened vestibule,
removed too much bone,
post op infection

________________________________________
Q)gingival index is what?
Ordinal,
nominal,
ratio,
integral

Q)what does not remove sulcular plaque?
Toothpick
nylon bush,
water pick,
powered brush,
floss

________________________________________
Q)man with dentures for past 19 yrs has 6x3mm white lesion on left distofacial ridge area, pt unaware, what do you do?
Incision,
excision,
cytologic,
adjust and check in one week

________________________________________
Q)larger filler particles mean what?
Stronger
weaker
polishability

________________________________________
Q)19 y/o female previously treated for endo fracture at level of alveolus; what to do to maintain esthetics?
FPD over remaining tooth structure
remove remaining tooth structure,
ortho to extrude remaing tooth structure

A pt has a drainning sinus apical to lateral incisor. The tooth which isrestoresd with a post and crown recieved root canal and apiocoectomy a year ago. radiology the tooth measures 19mm, treatmet of choice
1)retreat and refill wit gutta percha
2)retreat by surgery using a retrolfil amalgam.
ans is 2, why amalgam?

At atomic level X ray photos loose energy by
1)bremstrahlung interactions
2)Collision with other photos
3)compton and photoelectric process
4)spontaneous disintergration and mutation of photon energy
5)collision with nuclus of the absorbing atom.

the most common incision by oral surgeons is
1)an envelop
2)semilunar
3)y incision
4)z incision.

treaing of flap occurs most frequntly with
1)repeated incisin at the same place
2)envelop incisions
3)semilunar incisions

vitd deficieny causes secondary hyperparathryoidism abd osteoporosis. this causes loss of periodontal attachmenta nd loss of teeth
1) both statements are correct
2)1st statement is correct
3)2nd statement is correct
4)both ststements are incorrect
is it 4???

At atomic level X ray photos loose energy by
1)bremstrahlung interactions
2)Collision with other photos
3)compton and photoelectric process
4)spontaneous disintergration and mutation of photon energy
5)collision with nuclus of the absorbing atom.

answer is 3

________________________________________
treaing of flap occurs most frequntly with
1)repeated incisin at the same place
2)envelop incisions
3)semilunar incisions
3 is correct

the most common incision by oral surgeons is
1)an envelop
2)semilunar
3)y incision
4)z incision.

4 is correct

vitd deficieny causes secondary hyperparathryoidism abd osteoporosis. this causes loss of periodontal attachmenta nd loss of teeth
1) both statements are correct
2)1st statement is correct
3)2nd statement is correct
4)both ststements are incorrect
is it 4???

both are incorrect i THINK

Each of the following factors affect height of the cusps and depths of fossae on restorations except one. Which one is the exception?

a- curve of spee
b-intercondylar distance
c-vertical overlap of anterior teeth
d-horizontal overlap of anterior teeth
e-steepness of the articular eminence

 

i THINK its an e plz correct me if am wrong?

13) what does the moyers probability chart predict when a transitional dentition analysis is performed?
a. the widths of mandibular anterior teeth
b. the space available for permanent canine and premolar
c. the width of permanent canines and premolars
d. the space needed for alignment of permanent mandibular central and lateral incisors

Measure space available for 3-4-5 on each side of the arch •Calculate from prediction table the size of 3-4-5 •Subtract #2 from #1 on each side

the width of permanent canines and premolars

________________________________________
Q)which relate best to the platelet count
bleeding time
inr
pt time

1. The action of the Hawley appliance is mainly
a) intrusion
b) tipping
c) bodily movement

2. A light force applied to the periodontal ligament during orthodontic treatment is considered
a. intermittent
b. direct
c. continous
d. indirect

3. The fluoride concentration in most dentifrices range from
a. 1-5ppm
b. 900-1500ppm
c. 450-700ppm
d. 4000-6000ppm

4. Why is the surgical stent required for an immediate denture?
a. to give an idea of the anatomy of the region
b. prevent hematoma
c. to determine occlusion

5. Which tooth will the matrix band be a problem with when placing a two surface amalgam?
a. mesial on maxillary first molar
b. distal on maxillary first premolar
c. mesial on maxillary second premilar
d. distal on mandibular first molar

6. When do you do serial extraction?
a. for space deficiency in mandibular anterior region
b. for space deficieny in mandibular posterior region
c. for space deficiency in maxillary anterior region
d. for space deficiency in maxillary posterior region

7. On what surface of the tooth is there deposition of F
a. smooth surface
b. pits
c. fissures

8. Organism implicated on causing severe spreading abscesses include
a. Fusobacterium
b. Campylobacter
c. Enterococci
d. Bacteroides

9. A periodontal exam of a patient referred for endodontic treatment
a. there is an inward flow of fluid
b. there is an outward flow of fluid
c. there is no fluid

10. You fit a new completed denture and the patient complains of cheek biting, what would you do
a. grind buccal of lower teeth
b. gring buccal of upper teeth
c. grind lingula of lower teeth
d. grind lingula of upper teeth

11. When doing an endo treatment you hit a ledge, what are you going to do?
a. use smaller instrument and get beyond the ledge
b. fill as far as you have reamed
c. use a small round bur and remove the ledge
d. continue working gently to eliminate the ledge

12. A patient with new denture can not make the “S” and “TH” sound, what is the problem?
a. extensive vertical overlap
b. incisors placed too far
c. incisors placed too far lingually

13. What composite should ideally be used for a class 5
a. microfil because it is pollished better
b. microfil because it is stronger
c. hybrid because it is polished better
d. hybrid because it is stronger

14. What would you warn patient about who is taking birth control pills and required Penicillian
a. penicillin decrease effectivenes of birth control pill
b. birth control pill decrease effectiveness of penicillian
c. they may develop allergy

15. What radiograph would you prescribe for a young patient who has no caries and where the molar teeth are contacting each other?
a. BW and occlusal
b. FMS
c. pan
d. pan and ceph

16. How far should implants be placed from one another
a. 3mm
b. 4mm
c. 5mm
d. 7mm

17. In what part of the mouth are metastases seen most frequently
a. mandible
b. lateral border of tongue
c. palate
d. floor of the mouth

18. What is the complication of up righting molar
a. move distally and extrudes
b. a class 3 molar relationship can develop
c. class 2 molar relationship can develop

19. When will the BULL rule be utilized with the selective grinding
a. working side
b. balance side
c. protrusive movement
d. all of the above

20. What can make porcelain crown lighter
a. value
b. chroma
c. hue

21. Which of the following are effects common to pentobarbital, diazepam and meperidine
a. amnesia and skeletal muscle relaxation
b. anticonvulsant and hypnotic
c. analgesia and relief of anxiety

22. Pan showing lucency going inferior over the body of mandible close to the angle. Informed the patient was involved in an accident. Identify the lucency
a. pharyngeal airspace
b. fracture
c. artifact-retake radiograph

23. After opening the flap buccally in the maxillary premolar area, how will you suture it
a. interrupted
b. intermittent
c. matttress

24.Fracture of a rest of a chromium cobalt denture is due to
a. over-finish and polish
b. inadequate occlusal preparation

25. In office bleaching changes the shade through all except
a. dehydration
b. etching tooth
c. oxidation of colorant
d. surface demineralization

26. The lingual root of maxillary first molar radiographically appears mesial to the mesiobuccal root because the cone was directed from
a. mesial
b. distal
c. superior
d. inferior

27. You fit new completed denture and the patient complains of cheek bite, what will you do?
a. grinding buccal of lower teeth
b. grinding buccal of upper teeth
c. grinding lingual of lower teeth
d. grindinging lingual of upper teeth

28. Probing depth differs depending on
a. inflammation of the tissue
b. force used for probing
c. if probing depth decrease, it may be due to reduction of inflammation and swelling, not due to real regain of attachment

29. If during the root canal treatment, the dentist breaks the apical seating and extrude the file over the foramen
a. fill the canal with a master file of a larger number then master cone
b. increase the size of the file and re-create a new apical seal and then fill with the master cone of that size
c. try to fill in as many Gutta percha points as possible
d. use canal medication instead of filling

30. If removal of torus must be performed to a patient with full-mouth dentition, where shouldthe incision be made?
a. right on the top of the torus
b. at the base of the torus
c. midline of the torus
d. from the gingival sulcus of the adjacent teeth

31. After implant placement, an edentulous patient should
a. avoid wearing anything for 2 weeks
b. immediately have healing abutments placed over the implants
c. should wear an immediate denture to protect the implant sites

32. After perio surgery, the re-attachment can hapen
a. as soon as in a week
b. to the dentin or cementum

33. There are more detached plaques within supragingival plaques that subgingival plaques. The detached plaques within subgingival area are the ones that are more toxic to tissue than attached plaques
a. both statements are correct
b. the first statement is correct but not the second
c. the first statement is wrong, but the second statement os correct
d. both statement are wrong

34. TMD patients usually have
a. psychosis
b. antisocial tendecy
c. Schizotypical character
d. drug abuse

35. Why is z-plasty preferred over diamond technique for frenum detachment
a. less scar contraction
b. easier in terms of technique
c. less incision needed, no suture needed

36. What is the purpose of leveling the curve of Spee
a. correct open bite
b. correct deep bite
c. correct angulation of the teeth
d. change arch diameter

37. Palatal expansion device does not need a labial bow because
a. labial bow is not rigid enough
b. labial bow would limit the expansion effect
c. labial bow is not functional in this case

38. What happens with intercanine distance after mixed dentition
a. increased
b. decreased
c. stable, no change

39. Upper limb IV injection, the most likely problem is
a. Phlebitis
b. intra-arterial injection
c. vascularbreakage

40. Which of the following materials is very hard to remove from patient’s mouth
a. alginate
b. polyether
c. polysulfide
d. silicone

41. The best and the most effective way to remove stained mottled enamel
a. home bleaching
b. microabrasion technique
c. office bleaching
d. walking bleaching

42. The following have additive action for each component when used together, except for one, what is the exception
a. Atropine+glycopyrolate (anticholinergic)
b. aspirin acetaminophen
c. penicillin tetracycline

43. patients who have nausea and vomit during N2O sedation usually
a. are allergic to N20
b. inhale too high concentration of N20
c. eat a big meal right before the proceudre

44. Ataxic epilepsy patients – what are their most common dental problem
a. adontia
b. malocclusion
c. trauma
d. gingival hyperplasia due to medication

45. Porcelain veneer – what is the most important advantage compared with porcelain venee, what is the most important advantage of resin veneer
a. esthetic
b. cost
c. tooth preservation

46. Compared with class II plaster, which one of the following is NOT the characteristics of die strength
a. better compression strength
b. better tensile strength
c. require less water
d. higher expansion

47. Which of the followings is not an advantage of resin based GIC over water based GIC?
a. better fluoride released
b. better bonding
c. better esthetic
d. easier for manipulation

48. What is the characteristic of an implant that would change bony resorption pattern
a. intaosseous integration
b. integrate with bone

49. What are the reccommended numbers of implants for complete edentous patients
a. maxilla 1 mandibular 1
b. maxilla 3 mandibular 2
c. maxilla 6 mandibular 4
d. maxilla 8 mandibular 6

50. Apically positioned flap is almost impossible to perform on
a. maxillary buccal area
b. maxillary lingual area
c. mandibular lingual area
d. mandibular buccal area

51. In order to increase the success rate of treating local juvenile periodontitis, what should be done
a. combine usage of systemic antibiotic
b. local antibiotic treatment
c. use of chlorhexidine

52. Which feature provide the BOND onlay the most retention?

1.Contaminate sharps must be handled in such ways except for
a.The container must be labeled
b.The container has a metal case
c.The container has to be non puncturable
d.The container must be closable.

2.Which of the condition would delays a dentist decisions of taking FMX
a.Pregnancy
b.Patient receiving radiothery next week
c.Patient had CT last week
d.Patient had FMX 6 months ago.

3.Probing depth differs depending on

a.Inflammation of the tissues.
b.Force used for probing
c.If probing depth decreases due to reduction of inflammation and swelling not due to real regain of attachment

4.Tissue conditioner is used for treating

a. Inflammatroy papillary hyperplasia
b. Epulis fissuratum
c.Traumatised mucosa
d.Rocking denture stabilization

5.If during recal patient who wear RPD the dentistfinds that the indirect retainer and the rest would be lifted if he press on the edentulous area of the RPD, what should the dentist do

a. tell the patient he needs new denture
b. relining of the denture
c.occlusal adjustment

6.When should a posterior crossbite be corrected

a.asap
b. wait uuntill permanent dentition has fully developed
c.during late mixed dentition
d.during early mixed dentition

7.WWhichof the following is not the effect of epinephrine

a. Increase H.R
b. Increase BP
c.bronchoconstriction
d.vasoconstriction

8.What is the definition of total anterior facial height on Ceph

a.nasion- menton
b.A-B
c. A-menton
d. ANS- menton

9.What happens if there is premature exfoliation of mandibular primary canine

a.need space maintainer
b.shift midline to affect side
c.mandibular incisors move distally and lingually
d.decrease in arch lenght

10.What happens wiht intercanine distance after mixed dentition
a. increase
b.decreased
c. no change

11.Asprin stops pain by

a. stopping the unpward transduction of pain signal in the spinal cord
b.intefere wiht signal intrepretation in the CNS
c. stopping the local signal produt\ction and transduction
d.stopping the signal transduction in the cortex

12.The following have additive action for eac component when used together excpet for one.what is the exception

a. atropine -glycopyrolate anticholinergic
b.penicilline- tetracycline
c.asprin -acetaminophen

13.Inorder to increase the success rate of treating local JP what shud be done

a. combine systemic antibiotic
b.use chlorhexidine
c.local antibiotic treatment

14.Whihc feature provide the BOND onlay the most retention?

15.The % of specific LA which is present in the base form when injected in the t\issue whiose pH is 7.4 ininversely proportional to the pKa of that agent

a.onset if faster, duration is longer
b.onset is slower ,duration is lolnger
c.duration same onset is slower
d.onset and duration same

16.which of the injections is most likely to have positive inpspiration
a. IA 10-15%
b.akisino
c.infraorbital
d.gowgate 2%
e.mental nerve

17.what is the most definite way to distinguish amelloblastoma from OK
a.smear cytology
b.reactive light microscopy
c.reflective microscopy

18.dentist who uses 5- HEMA for cliniacl situations most likely exp whihc of the following conditions for the clinician

a.contact dermatitis
b.anaphylaxis
c.artus reaction
d.arthritis
e.delayed hypersensitivity

19.what was done wrong that the resin teeth wont stay in the resin denture base

a. wax got in between during processin
b.there is no loocking system
c.retentive jholes are not big enough

20.whic field of the following can be a speciality according to ADA

a.public health
b.geriatri dentistry
c.hospitaldentistry
d.cosmetic dentistry

21.whic kind of patients canntobe treated wiht B blocker as abti arrithymic medication

a. patients wiht angina
b.patients wiht HTN
c.patients wiht COPD
d.patients wiht astham

22.due tothe mesial concavity of the max 1st PM prior to condensation of the amalgam the tooth is best prepared wiht

a. wedge only
b.matirx only
c.no wedge or matrix
d.custom made wedge and matrix

23. radiographically you see widening of PDL aroiundall teeth .what is ur early diagnosis

a.earlist sign of osteosarcoma
b. sclreoderma
c.hyperparathyroidism
d.fibroius dysplasia

________________________________________
http://www1.umn.edu/perio/dent6613/Implant_I.pdf

for implants

Q)what you cant do with stain?
change hue
increase value
decrease value
change chroma

http://web.indstate.edu/thcme/duong/head.html

________________________________________
Q)what you cant do with stain?
change hue
increase value
decrease value
change chroma

________________________________________
Q)what tissue grows up till age 6 and then drops off
neural
lymphiod
genital

a practitioner administers 90:10 nitrous oxide oxygen mixture to a patient,causing respiratory depression.which of the following conditions is most likely to result
a)metaboli acidosis
b)respiratory acidosis
c)metabolic alkalosis
d)respiratory alkalosis

answer is respiratory acidosis

Which of the following best applies to saliva?
1. Phosphate is the main pH buffer.
2. supplies sialiates to mucin.
3. supplies Ca and P for remineralisation.
4. undersaturated with respect to hydroxyappatite at neutral pH.

A mouth rinse contains 0.05%F. Which of the following represents the concentration expressed in ppm?
1. 5
2. 50
3. 500
4. 5000

6 c

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *